Precis som omvärlden i stort är företag i ständig förändring. Rebranding är förr eller senare ett måste för att bevara varumärkets relevans och fortsätta locka nya kunder. Att omdefiniera eller förnya sin identitet är en naturlig utveckling i mötet med samtidens anda och värderingar. Rebranding kan bli högaktuellt i oroliga tider som vi lever i nu. Plötsligt kan hela ens verksamhet vändas upp och ner. Antingen på grund av omvärldsläget eller interna svårigheter. Oavsett anledning krävs lika snabba som genomtänkta åtgärder när kunder försvinner. Rebranding handlar då om att flytta fram sina positioner i förhållande till marknad, målgrupp, konkurrenter och geografisk segmentering. Allt för att så effektivt som möjligt nå ut med sina tjänster, produkter och budskap – eller ta sig ur en kris.
För att lyckas med en rebranding behövs ofta perspektiv utifrån med extern kompetens. Det är en process som kräver en väl avvägd strategi för undvika onödiga misstag. Ju mer välkänt varumärke, desto större är ofta riskerna. Samtidigt finns otroligt mycket att vinna om förnyelsearbetet sker med hjälp av professionell rådgivning och projektledning. Rebranding handlar sällan om att bara byta ut en slogan eller logotyp, utan om en omstöpning av hela varumärket.
När en varumärkesidentitet uppdateras behandlas allt från språklig kommunikation såsom budskap och tonalitet – till visuell identitet och profil. Förändringar är tidskrävande och behöver utvärderas noga, med rätt research, målgrupps- och omvärldsanalys. Nya och storslagna visioner drunknar annars lätt i det dagliga arbetet – för att stanna på idéstadiet. Så när börjar läget att bli akut?
Sensibar har listat 6 punkter som slår fast när det är dags för ert varumärke att genomgå en rebranding.
Att det egna varumärket börjar kännas omodernt är en av de vanligaste orsakerna till att företag börjar fundera på rebranding. Kanske drar ni er redan från att hänvisa till hemsidan som inte riktigt har hängt med den digitala utvecklingen? Eller känner att ni inte längre kan stå för logotyp och typsnitt – kanske inte ens själva företagsnamnet? Då är det hög tid för en rebranding. Det finns dock vissa risker, som att gammalt inte är synonymt med utdaterat. I många sammanhang kan gamla anor och tradition förmedla tyngd och inge trovärdighet – men en mossig och illa fungerande webbplats är aldrig till någons fördel.
En stark tillväxt kommer ofta med behovet av ett ansiktslyft för ens varumärke. Att ha vuxit ur sin kostym är tveklöst den mest positiva anledningen till att låta genomföra en rebranding. Det händer alla välmående företag vid någon punkt – alla har ju börjat någonstans. Fördelen med denna typ av rebranding är att den bottnar i framgång och framtidstro. Här finns ingen kris att ta sig ur – tvärt om!
När företaget växer finns ofta nya möjligheter att vinna marknadsandelar genom att nå fler målgrupper, större kunder och bredare geografiska områden. Detta måste varumärket också spegla. Kanske har ni expanderat bortom tidigare regionala gränser och inte längre kan ha Stockholm i företagsnamnet. Det kan också handla om att få en mer professionell framtoning, som rimmar med det stora företag ni nu har vuxit till. Om varumärket är i symbios med verksamhetens storlek och målsättning innebär det såväl vassare kommunikation som bättre business.
Varje generation – från boomers till Gen Z – delar sina egna intressen och värderingar. Med tiden växer de upp till köpstarka målgrupper, som ni helt enkelt måste nå för att överleva. Och det handlar inte sällan om att skapa en relation i tidig ålder. Denna typ av rebranding kan ofta ses som en process – snarare än en stor enskild insats.
Det gäller särskilt varumärken som är känsliga för trender och förändringar av samhället i stort. Den digitala världen blir allt mer föränderlig, vilket visar på vikten av att noga följa såväl befintliga som framtida målgrupper. Till exempel genom Brand Health Tracking, målgrupps- samt omvärldsanalyser. En central del är varumärkesaktivering, där er varumärkesstrategi förankras på alla nivåer inom ert företag. Allt för att säkerställa en tydlig och genomtänkt kommunikation i alla de kanaler där ni möter era målgrupper.
Hur unika ni än var en gång tiden, är det lätt hänt att konkurrenter antingen har följt efter, eller att själva tidsandan har lett till att ert varumärke känns alltför generiskt och alldagligt. Med rätt rebranding särskiljer ni er inte bara ur mängden här och nu – utan tar också sikte mot framtidens marknader och målgrupper. Kanske har ni nått en platå och har svårt att hitta nya potentiella kunder och marknadssegment? Försäljningen står helt enkelt still.
I stället för att slentrianmässigt lägga stora resurser på mer marknadsföring och fler kampanjer, kan det vara läge att omstöpa varumärket genom en rebranding. På så vis kan ni återigen glänsa bland massan och ta marknadsandelar från era konkurrenter. Branding eller varumärkesbyggande i stort handlar om att förmedla en berättelse med knivskarp storytelling. Och det bättre än alla andra aktörer på marknaden.
Ingen kan ha missat att vi lever i oroliga tider. Kriserna avlöser varandra och för att navigera i den föränderliga samtiden kan det vara aktuellt med en rebranding. Kriser slår självklart också mot enskilda företag av olika anledningar. Oavsett vad den dåliga publiciteten beror på är det viktigt att gå till botten med problemen och lyfta fram mer positiva sidor av verksamheten – eller helt enkelt erkänna sina misstag och utlova bättring. Här krävs en genomarbetad strategi där kommunikationen gentemot allmänhet och målgrupp är i linje med er rebranding i stort. Allt för att identifiera negativa uppfattningar om ert varumärke och svara så tydligt och effektivt som möjligt – för att på så sätt ta er ur krisen.
Vi har tidigare nämnt företag som behöver en rebranding efter att ha vuxit ur sin kostym. Till exempel gällande geografiskt område, målgrupp, produkt eller andra tjänster. Men det finns många andra situationer där varumärket inte längre speglar er vision. Det kan handla om mossiga värderingar som hänger kvar i företagsnamnet eller logotypen. Kanske erbjuder ni inte ens samma produkter eller tjänster som tidigare? Eller vill bli mer digitala – samtidigt som varumärket känns väldigt analogt och helt enkelt föråldrat?
När varumärket har slutat att överensstämma med era visioner och värderingar påverkas inte bara bilden av er utåt – utan även internt. Personalen känner sig inte helt hemma i hur ert varumärke uppfattas av andra och blir då betydligt sämre ambassadörer för ert företag. Och det är något som en smart och genomarbetad rebranding effektivt råder bot på. Det vet vi på Sensibar, efter många år inom branding. Vi har hjälpt allt från startups till större företag med varumärkesbyggande och rebranding. I centrum för vår byrå står strategisk kommunikation via starka varumärkesupplevelser. Allt med nyfikenhet och passion – oavsett om vi berättar nya stories eller tar befintliga berättelser in i framtiden.
Eager to get the ball rolling? If you'd like to meet up, brainstorm ideas, or find out more about us, feel free to get in touch.