Om du har läst boken “Thinking, Fast and Slow” av psykologen Daniel Kahneman kommer detta inte som en nyhet. I stora drag bygger boken på att hjärnan är uppdelad i två olika system, eller delar – vi har den emotionella delen och den rationella delen. Och vi använder dessa delar i hjärnan på olika sätt när vi tar beslut i vardagen.
Den emotionella delen är intuitiv och snabb – vi använder inte alls mycket tankekraft då processen att ta ett emotionellt beslut sker i stora delar omedvetet. Som exempel köper du kanske alltid samma choklad när du handlar för att du gillar den. Den rationella delen i hjärnan är mer kontrollerad – vi använder mer tankekraft då vi behöver vara mer eftertänksamma och logiska. Det skulle exempelvis kunna vara att du istället för att bara välja samma goda choklad istället ska köpa den billigaste, då måste du kolla på jämförelsepriset och räkna ut vilken choklad som är den billigaste.
Detta resonemang blir framförallt intressant när vi tittar på en undersökning som undersökningsbyrån Motista har gjort. I den undersökning visade det sig att konsumenter som känner sig känslomässigt sammankopplade med ett varumärke stannar i genomsnitt med varumärket 5,1 år till skillnad från 3,4 år. Som konsument tenderar du också att rekommendera varumärke i större utsträckning om du ha en känslomässig koppling – 71% i förhållande till 45%. (Källa: PR Newswire, Motista)
För att etablera och bygga ett starkt varumärke på en marknad är det viktigt att i sin marknadsföring och kommunikation använda sig av emotionella värden. Men inte bara vilka emotionella värden som helst, utan de värden som ens primära målgrupp värdesätter och lever efter. Med det sagt är det också viktigt att dessa ska vara och kännas genuint från varumärket.
I en studie där en grafisk designer tog fram fem fiktiva logotyper kom det fram att färgerna var det som flest deltagare kom ihåg. Efter att ha visat deltagarna logotyperna i tio minuter kunde 78 % komma ihåg logotypens primära färger, men endast 43 % av dem kunde komma ihåg varumärkesnamnet. Rapporten fortsätter med att nämna att en signaturfärg kan resultera i en 80% ökning av en konsuments igenkänning av ett varumärke. (Källa: Starta om online)
Detta är kanske inte alls konstigt om vi tänker efter hur människans hjärna fungerar. Under hela vår existens har vi människor tolkat färger och former – men just skrift är något som vi endast haft de senaste 5000 åren (Källa: tekniskamuseet.se). När undersökningar av hjärnans aktivitet under läsning gjort ser man att vi endast använder en liten del av hjärnan – vänster bakre området (källa: Utforskasinnet.se), till skillnad från när vi ser bilder, färger och former – då används en större del av hjärnan. Så med andra ord kanske det inte är så konstigt att fler personer från studien kommer ihåg färgerna än varumärkesnamnet.
Ur ett varumärkesperspektiv är detta väldigt intressant. För många nystartade företag, har vi märkt, ofta hänger upp sig på namnet och glömmer bort eller prioriterar ner annat som exempelvis färg och form. Men det kanske skulle vara tvärt om? Våga ge färg och form ett större utrymme till en början, det skulle exempelvis kunna vara genom att ta fram en grafisk identitet.
Som företag och varumärke är det alltid viktigt att utgå från er målgrupp och kunder. UX som är en förkortning av User Experience syftar precis till det – användarupplevelsen. UX-design handlar således om att göra design som är anpasad efter målgruppen och dennes beetende, istället för att göra design som utgår från tyckande och tänkande – denna typ av design har en tendens att inte bli så användarvänlig.
I en studie från Baynard Institute frågade man deltagarna just kring upplevelser av olika webbplatser. 27% av alla online shoppare som deltog i undersökningen (US) övergav en beställning då utcheckning processen var för komplicerad. Det kom också fram att 35% lämnade sin kundkorg när de behövde skapa ett konto för att fortsätta till utcheckningen. (Källa: Amazon Web Services)
Att anpassa sin webbplats efter sina användare kan vara avgörande – för vilket företag hade sagt “nej tack” till att öka sin försäljning med 27%? Tror svaren kan vara givet. För att motverka detta handlar det om att göra små justeringar, testa, anpassa och testa igen. Det är genom att testa och anpassa vi lär oss hur våra besökare och kunder beter sig. När vi vet detta kan vi gör allt för att underlätta kundens köpresa.
Eager to get the ball rolling? If you'd like to meet up, brainstorm ideas, or find out more about us, feel free to get in touch.