Menu
2022.10.12

Spaning – Hur webbplatsdesign påverkar besökarna och deras beteende

1. Du har 0,005 sekunder på dig att göra ett intryck

Vi som människor kan vara otroligt snabba på att döma personer som vi träffar och dra slutsater baserat på exemeplvis hur denne ser ut – detta utan att själva egentligen ha träffat eller interagerat med personen i fråga. Vi gör det utan att egentligen reflektera kring det och det går otroligt fort. Det som händer är att slutsater som vi drar görs baserat på tidigare erfarenheter – vi kopplar exempelvis utseendet till andra personer som vi träffar och baserat på det drar vi slutsater. 

Ibland kan man få till en lyckoträff och alla förutfattade meningar, bra och dåliga, stämmer överens. Men i många fall stämmer inte de slutsater om vad det är för person riktigt överens med hur denne egentligen är. Exakt på samma sätt som vi drar slutsater om andra människor drar vi slutsaser om webbplatser vi besöker. 

För en person som besöker din webbplats första gången tar det bara 1/10 sekund för att skapa sig ett första intryck. Det är under den tiden som besökaren avgör de om de ska stanna eller lämna din webbplats. Som du förstår har du inte mycket tid att jobba med och det gäller då att kunna använda denna tid på bästa sätt för att få besökaren att stanna kvar. Saker som har en negativ påverkan är bland annat texttunga sidor, för komplicerad design, laddningstid för sidan är för lång m.m. (Källa: 8ways)

2. 44% kommer att berätta för vänner och familj om en dålig upplevelse online

Vi människor är mer benägna att berätta om saker vi inte tycker om än saker som vi tycker om – detta gäller såklart även för webbsidor. För om din webbplats inte ger mig det jag behöver, är rörig eller inte fungerar som tänkt finns det en 44% risk att jag som besökare berättar om det till mina nära och kära. Dessutom minskar även chansen till konvertering med 16% för varje 1 sekunds fördröjning en sida har när den laddas. (KISSmetrics via Neil Patel)

Vikten av ett en webbsida fungerar utan problem för besökarna/användarna är otroligt stor.  Om du som varumärke vill behålla ett gott rykte bland dina konsumenter och målgrupp måste du se till att webbsidan är anpassad efter målgruppen och se över så att laddningstiderna för sidorna inte är för långa – detta måste göras kontinuerligt då den digitala utvecklingen pågår konstant och saker förändras och görs om. 

3. Små anpassningar av UX-design på din webb kan öka din försäljning

Som företag och varumärke är det alltid viktigt att utgå från er målgrupp och era kunder. UX som är en förkortning av User Experience syftar precis till det – användarupplevelsen. UX-design handlar således om att göra design som är anpasad efter målgruppen och dennes beetende, istället för att göra design som utgår från tyckande och tänkande – denna typ av design har en tendens att inte bli så användarvänlig.  

I en studie från Baynard Institute frågade man deltagarna just kring upplevelser av olika webbplatser. 27% av alla online shoppare som deltog i undersökningen (US) övergav en beställning då utcheckning processen var för komplicerad. Det kom också fram att 35% lämnade sin kundkorg när de behövde skapa ett konto för att fortsätta till utcheckningen. (Källa: Amazon Web Services)

Slutsats

En av det viktigaste sakerna att utgå ifrån när man bygger en webbplats är målgruppen/besökaren. Precis som när man involverar målgruppen när man exempelvis utvecklar produkter så ska man även involvera dessa när man bygger en webbsida. 

För att en webbsidan ska bli så bra som möjligt utifrån ett användarperspektiv är det viktigt att börja med UX-design (User Experience Design) och göra användartester på denna. Ta sedan vidare detta med hjälp av UI-design (User Interface design) för att synka användarupplevelsen och varumärkesupplevelsen (vill du läsa mer om UX/UI kan du göra det här). Sen är det så klart viktigt att allt tekniskt fungerar som att laddningstiden för sidor osv inte är för lång. Detta måste utvärderas kontinuerligt för att webbsidan ska vara så bra som möjligt. 

Viktigt är att alltid ha användaren/besökaren i fokus. Vill du veta mer om detta boka gärna in ett kostnadsfritt möte så kan vi berätta mer – boka möte här!

Get in touch!

Eager to get the ball rolling? If you'd like to meet up, brainstorm ideas, or find out more about us, feel free to get in touch.

Office
Bolinders plan 2
112 24 Stockholm
Connect with us

Enquiry? Book a meeting!
Creative? Share your work!

Copyright ©2022 Sensibar